شعار روز جهانی هواشناسی در سال 2018: آماده باش جوی، هوشیاری اقلیمی
در دومین جلسه شورای اداری استان مرکزی مطرح شد:
استان مرکزی یکی از 5 استان کم بارش کشور
به گزارش روابط عمومی هواشناسی استان مرکزی، مرتضی ذوالفقاری مدیرکل هواشناسی استان در دومین نشست شورای اداری استان گفت: یکی از مباحثی که در اقتصاد مقاومتی مطرح است استفاده از ظرفیتهای اقلیمی میباشد که معرف توان اکولوژیکی محیط است. چرا که فشار بیش از حد به توان اقلیمی و استفاده بیش از حد از ظرفیت منابع مسلماً تغییرات ناخواسته شدیدی در اقلیم به جا خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه دسترسی به داده و اطلاعات صحیح از وضعیت منابع موجود و روند آن در آینده می تواند کمک شایانی به تصمیم سازی برای مدیران استان باشد، افزود: کشور ایران و همچنین استان مرکزی در منطقه خشک و فرا خشک دنیا قرار گرفته بهطوریکه بارش سالیانه این مناطق کمتر از یک سوم بارش جهانی می باشد و همین بارش ناچیز دارای بی نظمی زمانی و مکانی شدید است.
به گفته مدیرکل هواشناسی استان مرکزی، طی سال های گذشته حدود 70 درصد بارش کل استان در فصل سرد سال به شکل برف و باران به وقوع میپیوست ولی این توازن طی سالهای اخیر به شدت بهم خورده است.
ذوالفقاری در مقایسه دورههای آماری گذشته و حال حاضر تصریح نمود: فصل زمستان بین 4-2 درحه سانتی گراد گرمتر از بلندمدت شده است و بینظمی اقلیمی و گرم شدن بی موقع فصل باعث ایجاد تغییرات در رشد محصولات کشاورزی گردیده است و به دنبال آن وقوع یک تنش دمای پایین، باعث خسارت عمده در کشاورزی می گردد.
وی ادامه داد: هم اکنون به علت کاهش نزولات جوی و وقوع خشکسالیهای پی در پی و مشترک بودن استانها در حوضههای آبخیز و آبریز بعضاً منجر به اختلاف قومی و محلی شده است.
مدیرکل هواشناسی استان مرکزی، افزایش دمای کرهی زمین، کاهش بارندگی، وقوع خشکسالی و کاهش منابع آب سطحی و زیرزمینی را از نشانه های تغییر اقلیم قلواد نمود و افزود: در سال زراعی جاری 97-1396 متوسط بارش استان 224 میلیمتر بوده است که در مقایسه با سال گذشته و بلند مدت کاهش 32 و 16 درصدی را نشان می دهد.
ذوالفقاری در خاتمه گفت: بارش های فصل پاییز و زمستان بسیار ناچیز بود بهطوریکه 60 درصد کمتر از نرمال بوده و استان مرکزی جزو پنج استان بحرانی کشور بود که خوشبختانه بارشهای خوب فصل بهار قسمتی از کمبود بارش را جبران کرده ولی کماکان وضعیت منابع آب در حالت نامطلوبی قرار دارد که تنها با مدیریت منابع و بهینه مصرف کردن و کاهش مصرف می توان به راحتی از چالش کم آبی و خشکسالی عبور کرد.